Hrvatski Kinološki Savez

ŠTO AKO STE U SAMOIZOLACIJI, A IMATE KUĆNOG LJUBIMCA ?

Pravila što smijete, a što ne smijete raditi dok ste u samoizolaciji prilično su jasna, a najbitniji naputak je da “nije dozvoljeno izlaziti iz kuće”. Štoviše, propisana je novčana kazna za one koji se na to ipak odluče. Jasna su pravila i, ako ste u samoizolaciji, a vaši ukućani nisu, kako se ponašati.

Dok su ostala pravila prilično definirana, jedno ipak nije. Što ako imate kućne ljubimce, konkretno psa, i svi vaši ukućani su u samoizolaciji ili ste samac? Jesu li i psi osuđeni na samoizolaciju i mogu li izdržati 14 dana s vlasnikom u stanu?

Za početak valja naglasiti kako ne postoji nijedan dokaz da domaće životinje, prije svega psi i mačke, prenose koronavirus. Isto tako, nije poznat nijedan slučaj da su kućni ljubimci oboljeli od bolesti COVID-19.

“Nije dokazano da kućni ljubimci (npr. psi i mačke) imaju veći rizik zaraze nego ljudi. Kao mjera opće predostrožnosti, u kontaktu sa životinjama pridržavajte se osnovnih načela higijene”, stoji na službenim stranicama vlade. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također na svojim službenim stranicama navodi da ne postoje dokazi o prijenosu virusa s pasa i mačaka na ljude, kao ni obrnuto, no isto tako daju i preporuku.

“Izbjegavajte kontakt s ljubimcem ako ste zaraženi ili u samoizolaciji”, stoji na službenim stranicama Svjetske zdravstvene organizacije. Isto tako preporučuje se i da perete ruke prije i nakon kontakta s vašim kućnim ljubimcima. Naime, psi i mačke na svojim šapama mogu prenijeti COVID-19 pa bi zbog toga trebalo pojačati higijenu nakon svakog izlaska psa, a kućnim mačkama koje povremeno bez kontrole izlaze van zabraniti izlazak.

Isto tako, kao i kod običnih predmeta, postoji mogućnost mehaničkog prijenosa virusa pa tako bolesna osoba može iskašljati virus na dlaku kućnih ljubimaca.

Ako vam je određena samoizolacija, bilo bi najbolje da svog psa ili mačku predate nekom članu vaše obitelji ili kućanstva koji nije u samoizolaciji, no ako to ne učinite, nema jasnih preporuka. U svakom slučaju, zdravorazumski je preporučiti da nipošto ne napuštate svoje ljubimce i ne bacate ih na ulicu.

Preporučuje se da stvorite zalihe hrane za svog psa i mačku kako ne biste opterećivali nekoga tko bi se brinuo o vašem kućnom ljubimcu u slučaju epidemije. No, kako pas traži izlaske i šetnje, postavlja se pitanje kako se nositi s tim?

Ako živite u zgradi, a nemate okućnicu i vrt gdje možete pustiti psa – u problemu ste. Psi su, naime, skloni nervozi ako im nije osiguran dovoljan nivo uobičajenih aktivnosti.

Problemi vršenja male i velike nužde su rješivi u stanu, dok dio veterinara za izolaciju u stanu predlaže tzv. mentalnu stimulaciju. To ukratko znači da morate nekako zabaviti svog psa. Naučiti ga novim trikovima i sakrivati predmete po stanu s nagradama (poslasticama). Ako pas ipak pokaže ponašanje kakvo za njega nije uobičajeno, kontaktirajte veterinara i potražite neki savjet.

“Ako je osoba u samoizolaciju ušla sa svojim ljubimcem, onda bi i ljubimac trebao ostati u izolaciji. Pametnije je ne ulaziti u samoizolaciju s ljubimcem ako mu izvan izolacije mogu biti osigurani bolji uvjeti držanja i dobrobiti. Kao i u svemu drugome, vlasnici ljubimaca moraju odgovornost za to preuzeti na sebe jer ljubimci ne mogu. Scenarij da osoba uđe u samoizolaciju zajedno s kućnim ljubimcem, a onda pušta ljubimca da ulazi i izlazi iz te izolacije – nikako nije dobar niti opravdan”, objavio je specijalizirani portal Veterina koji preporučuje da bi se vlasnici samci trebali za ovakvu mogućnost pobrinuti na vrijeme.

“Za takve situacije postoje hoteli i pansioni za kućne ljubimce koji to mogu riješiti i svakako su spremni izaći u susret. Prije ulaska u samoizolaciju kućne bi ljubimce svakako najbolje bilo privremeno zbrinuti do njezinog završetka. Tako je bolje za sve”, zaključuje se u članku o samoizolaciji i kućnim ljubimcima.

U slučaju da se proglasi karantena, ne biste smjeli bez razloga napuštati dom. Ako već morate ići na posao, morat ćete imati dokument s potpisom poslodavca, a za svaki izlazak neko opravdanje. No, psa smijete šetati u uvjetima karantene.

U tom slučaju morate kod sebe imati osobne dokumente kako bi se policija uvjerila da ipak niste sa psom otišli predaleko…

Print Friendly, PDF & Email

Hrvatski Kinološki Savez

Ilica 61, HR - 10000 Zagreb

  RIJEČ PREDSJEDNIKA

  OBAVIJEST: E-PROPUSNICE

  POSLOVANJE HKS-a

  ČLANARINE HKS-a

  MANIFESTACIJE HKS-a

  PRIJAVLJENA LEGLA U HKS DO 02.04.2020.

  HRVATSKI KINOLOŠKI SAVEZ

  HRVATSKI KINOLOŠKI SAVEZ

  ILICA 61
  HR – 10000 ZAGREB

  Izvješćujemo vas da će se poslovanje HKS-a do daljnjega obavljati kako slijedi:

  • Stranke se do daljnjega ne primaju u prostorijama HKS-a

  • U prostorijama HKS-a neće biti okupljanja klubova, sastanaka Povjerenstava ili Tijela HKS-a

  • Sva komunikacija obavljati će se isključivo putem elektronske pošte

  • Djelatnici HKS-a hitne poslove obavljati će od kuće

  tajništvo
  hks@hks.hr

  članarine
  clanarine@hks.hr

  računovodstvo
  racun@hks.hr

  referada rodovnica
  sportske pasmine: rodovnice@hks.hr
  lovne pasmine: lovnerodovnice@hks.hr

  certifikati
  championship@hks.hr

  manifestacije
  priredbe@hks.hr

  izložbe pasa
  dogshow@hks.hr

  moj pas
  moj.pas@hks.hr

   

  BANKOVNI RAČUN
  IBAN
  Zagrebačka banka
  HR5723600001101353640

  SWIFT
  ZABA HR2X

  ID
  HR79284126468

  OIB
  79284126468

   

  PRIJEVODI FCI STANDARDA

  PREZENTACIJE STANDARDA AUTOHTONIH PASMINA

  HKS NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO U UZGOJU

  KORISNI LINKOVI