Ratimir Orban

nagrada Hrvatskog kinološkog saveza

ZA ŽIVOTNO DJELO U UZGOJU

Nagrada mag. Ratimir Orban za životno djelo uzgajivačima – članovima Hrvatskog kinološkog saveza, kao izraz posebnog priznanja za uspjehe postignute na području uzgoja pasa

 

Najglavniji uvjeti za dodjelu ove prestižne nagrade HKS-a su uzgajivači čije je članstvo u HKS-u neprekinuto u vremenu od 30 godina i koji su psima iz vlastitog uzgoja i svojim djelovanjem postizali konstantne i brojne uspjehe u kinološkim djelatnostima na svjetskom i europskom nivou. Ti uspjesi predstavljaju trajnu vrijednost koju su uzgajivači ostavili  u Republici Hrvatskoj i na međunarodnom nivou, ponosno predstavljajući HKS i Republiku Hrvatsku.

 

Ratimir Orban rođen je 12. srpnja 1915. u Zagrebu gdje je i diplomirao na Veterinarskom fakultetu (u 49. godini!). Bio je urednik mnogih časopisa koja su se bavili veterinarstvom, a posebno je ostvario na području hrvatske kinologije gdje se godinama savjesno i predano bavio poviješću hrvatskih autohtonih pasmina: istarskim oštrodlakim i kratkodlakim goničima, posavskim goničem, hrvatskim ovčarom i posebice dalmatinskim psom.  Od 1948., kad se prijavljuje za kinološkog suca pripravnika pa sve do smrti (1993.g.) bio je međunarodni kinološki sudac FCI-a i veliki promicatelj uvažavanja hrvatskih autohtonih pasmina u inozemstvu i kod nas.

uzgajivačnica

DANDY BLACK & BLUE

Anđela Ban

uzgajivačnica

ROYAL BELL

Ljerka i Stjepan Belko

uzgajivačnica

OF CHIPPYSIZE

Smilja i Kristina Chavrak

uzgajivačnica

OD HERAKA

Hari Herak

uzgajivačnica

REATA'S

Andrea i Davor Javor

uzgajivačnica

CERTISA

Nikola Klemen

uzgajivačnica

DARSA

Mirjana Krstić Arbanas

uzgajivačnica

CRVENI MAYESTOSO

Ana i Srećko Kukić, Mario Milić

uzgajivačnica

DE ILLYRIA

Dunja i Oliver Mlakar

uzgajivačnica

VON PANONIAN SEE

Zlatko Ravlić

uzgajivačnica

MELSCOT

Josip Škavić