MOJ PAS, 01.11.2021.

Moja prva igračka bio je krpeni pas Oto, simpatičnog oblika, izražaja osobnosti kojeg ću pamtiti cijeli život. Dolaskom iz rodilišta na ulici me dočekala baka, a u dvorištu tri psa, Basko, Bardi i Titan, dočekali su me zbunjeni, pomalo znatiželjni, ali uglavnom veseli.

Mama je nosiljku s mojim malim bićem spustila na pod pred osjet mirisa i dodira onima koji će, danas znam, odrediti moj put i koji će do kraja njihova življenja biti moji prijatelji, čuvari, oslonci, kod prvih koraka, učitelja plivanja, strpljenja – reda i poretka. Danas ih više nema, ali zbog njih i zbog onoga čemu su me naučili pišem upravo ovu temu. Moj prvi pas Regoč, mlađi je od mene godinu i pol, napustio me pred mnogo godina. Do kraja dostojanstven, nježan i razuman, zadnjim svojim pogledom samo me još jednom podsjetio na epitaf kojeg je lord Bayron posvetio svom psu:

 

„Ovdje počiva pas koji je posjedovao sve ljudske osobine bez njihovih mana:
snagu bez grubosti, smjelost bez drskosti i ljepotu bez taštine.“

 

Do danas sam živjela uz puno različitih životinja, a upoznala ih daleko više nego sam mogla udomiti. Vjerujem da u pitanju nije puko „voljenje“, već je moj odnos prema životinjama određen mnogo ranije, odnosom čovjeka i životinje, zajedničkim suživotom bez kojeg bi čovjekov razvojni put bio nemoguć ili barem sasvim drugačiji.

Tko je koga oplemenjivao, razvijao, učio i poticao na napredak ostat će vječno pitanje kao i ono o kokoši i jajetu. Sa svim životnim iskustvom, ali i sa zaista puno životinjskih „poznanstava“ nikada još među njima nisam susrela neprijatelja. Doživjela sam ljubav, prkos, prezir, pokornost, ravnodušnost, ali neprijateljstvo nikada.

Možda su ovakva moja doživljavanja potekla iz mog istovjetnog odnosa prema njima, možda su svi moji životinjski poznanici bili samo zrcalna slika mene same prema njima, ali znam da je sa svima bio uspostavljen kontakt koje je davao slutnju mogućeg zajedničkog življenja po pravilima koja ćemo međusobno uspostavljati i svojevoljno prihvatiti.

Uspostavljanje reda i poretka između prijateljskih raspoloženih strana osnova je odnosa čovjeka i životinje. Postoji samo jedno jedino pravilo kojega se čovjek mora pridržavati kad komunicira sa životinjom i koje nikada ne smije zanemariti ili zaboraviti. Sa životinjom, ma koje vrste bila, moramo uvijek biti iskreni i kad je loše po njih ili nas i kad dijelimo radost  života. Jer, životinje nikada nisu naučile lagati.

PRETPLATI SE NA PRIMANJE ČASOPISA

MOJ PAS

  MOJ PAS ~ studeni / prosinac 2021.

  DRŽAVNA PRVENSTVA – REZULTATI I FOTO

  PRIJAVLJENA LEGLA U HKS DO 29.11.2021.

  SPORTSKA RADNA KINOLOGIJA

  PAS GRAĐANIN

  KORISNI LINKOVI

  NOVA NAREDBA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

  PRIJEVODI FCI STANDARDA

  PRIJAVI SE I PRIMAJ OBAVIJESTI IZ HKS-a

  HRVATSKI KINOLOŠKI SAVEZ

  HRVATSKI KINOLOŠKI SAVEZ

  ILICA 61
  HR – 10000 ZAGREB

  ********************

  RADNO VRIJEME
  ZA STRANKE

  ponedjeljak – petak
  09,00 – 15,00 h

  pauza
  12,00 – 12,30 h

  ********************

  telefon
  01 / 48 46 124
  01 / 48 46 125
  01/ 48 46 126

  fax
  01 / 48 15 356

  ********************

  tajništvo
  hks@hks.hr

  članarine
  clanarine@hks.hr

  računovodstvo
  racun@hks.hr

  referada rodovnica
  sportske pasmine: rodovnice@hks.hr
  lovne pasmine: lovnerodovnice@hks.hr

  certifikati
  championship@hks.hr

  manifestacije
  priredbe@hks.hr

  izložbe pasa
  dogshow@hks.hr

  moj pas
  moj.pas@hks.hr

   

  BANKOVNI RAČUN
  IBAN
  Zagrebačka banka
  HR5723600001101353640

  SWIFT
  ZABA HR2X

  ID
  HR79284126468

  OIB
  79284126468

   

  PREZENTACIJE STANDARDA AUTOHTONIH PASMINA

  HKS NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO U UZGOJU

  PRATI NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA