MALI MEĐIMURSKI PAS

MALI MEĐIMURSKI PAS – MEĐI

ZEMLJA PORIJEKLA : Hrvatska

UPORABA : Pas čuvar i pas za kuću.

KLASIFIKACIJA FCI – a :

Grupa 1 – Pastirski i ovčarski psi osim švicarskih planinskih pasa

Sekcija 1 – Ovčarski psi.

Bez radnog ispita.

 

PORIJEKLO :

Prema usmenoj predaji uzgaja se preko sto godina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u Međimurju kao užem području pojavljivanja. Nalazimo ga u seoskim dvorištima kao psa čuvara i lovca na štetne glodavce. Zbog tih se karakteristika danas sve više uzgaja na modernim stočarskim farmama. Zbog svoje  veličine te eksterijera pogodan je za uzgoj u urbanoj sredini.

 

 

OPĆI IZGLED :

Međi je mali, vrlo skladno građen pas, pravokutnog oblika. Duljina njegova tijela može biti za trećinu veća u odnosu na visinu u grebenu. Poželjna visina mužjaka i ženke je između 28 – 33 cm. Srednje je građe tijela, ne preteškog kostura, živahan, pokretan, inteligentan i vrlo poslušan pas.

Prema morfološkoj sistematici pripada lupoidnom tipu psa klinaste glave s trokutastim stojećim uškama. Dlaka je kratka, prilično tvrda i ravna, nešto je dulja oko vrata (griva) i na donjoj unutarnjoj strani repa (resice). Rep dopire do skočnog zgloba. U „veselom“ raspoloženju nošen je u blagom luku iznad leđa.

Uzgajaju se najčešće dvobojni s raznim oblicima šara i prošaranosti dlake, te trobojni. Jednobojni potpuno bijeli ili crni primjerci su vrlo rijetki.

 

VAŽNE PROPORCIJE :

Visina grebena mužjaka i ženke je između 28 – 33 cm. Duljina tijela je za 33 % veća u odnosu na visinu u grebenu. Tijelo je izrazito pravokutnog oblika.

 

PONAŠANJE / TEMPERAMENT :

Pas je koji pokazuje odlike dobrog čuvara, ali nije agresivan prema ljudima i drugim psima kao ni prema domaćim životinjama. Vrlo je uporan i ustrajan u radu, naročito u hvatanju glodavaca. Suzdržan je prema stranim osobama, nepodmitljiv, a glasnim lajanjem najavljuje dolazak stranca. Prema vlasniku i članovima obitelji vrlo je privržen i srdačan te razigran u kontaktu s djecom. Inteligentan, besprijekorno obavlja usmene naredbe.

GLAVA :

Lijepo oblikovana, lupoidna, klinastog oblika. Njuška je u odnosu na lubanjski dio neznatno kraća. Omjer lubanje i gubice je 10 : 9. Čeoni prijelaz (stop) je blago naznačen. Tjeme je blago zaobljeno s izduženim stražnjim dijelom lubanje koja je jednake dužine i širine. Zatiljna kost nije posebno izražena.

Stop

Prijelaz iz čeonog u nosni dio glave je vrlo blago naglašen.

Nosnik

Nosni hrbat je ravan s paralelnim zaobljenim vrhom nosa crnog ili smeđeg pigmenta.

Obrazi

Ne previše izraženi s blago nategnutom kožom preko kostiju jagodica.

 Usne

Gornja usna prekriva donju. Usne nisu predebele, pigmentirane su crno ili smeđe.

Zubalo

Zubalo je škarasto. Tolerira se i klještsato zubalo, ali nije poželjno. Ne kažnjava se manjak do dva premolara, ali ne na istoj strani zubala.

Oči

Bademastog su oblika, šire međusobno postavljene. Tamnosmeđe su ili kod svjetlijih primjeraka jantarne pigmentacije. Očni su kapci tamno pigmentirani.

Uške

Srednje su veličine, dužine približno 8 cm. Nošene su uspravno, stojeće, usađene su prilično visoko, blago usmjerene u stranu. Razmak između uški je oko 8 cm i široke su u bazi. Odlakane su kratkom dlakom.

VRAT :

Srednje dužine, jak je i dobro povezan s trupom. Nošen je visoko, odlakan je dužom dlakom. Vrat je bez podgušnjaka.

TIJELO :

Greben

Greben je izražen.

Leđa

Leđna linija je ravna.

Slabine

Srednje dugačke, naznačenog prijelaza, mišićave.

Sapi

Srednje su dužine, blago zaobljene sa srednje visoko usađenim repom. Nešto su šire od slabinskog dijela.

Prsa

Široka su s prilično širokim prsnim košem i blago zaobljenim rebrima. Prsna kost je naznačena ispred ramenog zgloba. Opseg prsiju iznosi od 44-52cm.

Trbuh

Blago usukan, mišićav, oskudno odlakan.

REP :

Rep dopire do skočnog zgloba, sabljasto je nošen, srednje visoko usađen. U mirovanju padajući, ravan, na kraju malo povinut. U pokretu i razigranosti nošen je u blagom luku iznad leđa. Dugom je dlakom bogato odlakan s donje strane. Ne smije se savijati na leđa.

UDOVI :

Prednje noge

Paralelnog su stava. Ramena s nadlakticom zatvaraju pravi kut, a nadlaktica s podlakticom kut od 135°. Pri hodu se zbog prednjih nogu ne smiju vidjeti stražnje i obrnuto.

Ramena

Dobro su povezana s prsnim košem i prilično široka.

Nadlaktice / laktovi

Usporedne su i ravne, pravilnih kuteva. Ne preteških kostiju, odlakane kratkom dlakom. Blago odstojeći laktovi se toleriraju, ali nisu poželjni.

Prednje došaplje i šaplje

Blago iskošeno, ne mekano, široko i čvrsto.  Blago izbačena došaplja se toleriraju, ali nisu poželjna.

Šape

Okrugle, dobro zatvorenih prstiju. Čvrste građe, tamno pigmentirane kože na jastučićima, nokti u skladu s bojom dlake.

Stražnje noge

Natkoljenice / potkoljenice

Srednje mišićave, pravilnog stava. Kutevi stražnjih nogu srednji do blago otvoreni.

Stražnje  došaplje i šaplje

Malo iskošeno prema tlu, bez čaporaka.

 

HOD / KRETANJE

Vrlo izdašno i živahno. Ponositog držanja.

KOŽA :

Dobro priliježe uz tijelo, elastična je. Vidljive sluzokože su tamno pigmentirane.

DLAKA :

Kratkodlaki psi s vrlo kratkom, čvrstom i ravnom dlakom na glavi, uškama i nogama, a nešto dužom dlakom na ostalom dijelu tijela. Rep je četkast  s duljom dlakom na donjoj strani. Poddlaka je vunasta i prilično gusta.

BOJA :

Uzgajaju se najčešće dvobojni s raznim oblicima šara i prošaranosti dlake, te trobojni.  Treba izbjegavati bijelu boju kao osnovnu. Tolerira se zastupljenost do jedne trećine

bijele boje.

VISINA :

Visina na grebenu za mužjake i ženke od 28 – 33 cm.

GREŠKE :

Svako odstupanje od gore navedenih točaka treba smatrati greškom koja se kažnjava u skladu sa stupnjem odstupanja.

Primjedba : mužjaci moraju posjedovati dva naočigled razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.