ISTARSKI GONIČ OŠTRE DLAKE

FCI-Standard
N° 152 / 29 / 05 / 2015

 

ISTARSKI OŠTRODLAKI GONIČ

 

PRIJEVOD: Christina Bailey
Originalna verzija: (D). korigiran od strane gdje: Renée Sporre-Willes.
Zemlja porijekla: Hrvatska
Datum usvajanja standarda: 03.11.2014.

 

UPOTREBA:
Ustrajan gonič posebno za lov zeca, lisice, divlje svinje, a može se koristiti i kao krvosljednik.

FCI-Klasifikacija:
Skupina 6. GONIČI I SRODNE PASMINE

Sekcija 1. Goniči
1.2. Goniči srednjeg rasta/s radnim ispitom

 

 

KRATAK POVIJESNI PREGLED:

Pasmina potječe od “istočnojadranskog bijelog goniča s oznakama”. Dlaka je oštra zbog podneblja gdje je uzgojen, a to su viša planinska područja istočno jadranskog priobalja, gdje su temperature niže. Najstariji opis istarskog oštrodlakog goniča nalazi se u manuskriptu đakovačkog biskupa Petra Bakića iz 1719. godine, gdje je zapisano da je uzgoj poznat prije 14. stoljeća. Najstariji slikovni zapis ove pasmine nalazimo u stolnoj crkvi sv. Marka Evanđeliste u Makarskoj. Prvi standard istarskog oštrodlakog goniča objavio je FCI 06.04.1955.

 

 

OPĆI IZGLED:

Pas rustičnog izgleda, snažne brakoidne građe, srednje veličine, karakteristične duže oštre dlake, snježno-bijele boje s narančastim oznakama po glavi i tijelu. Zbog oštre dlake pasmina djeluje robusnije. Razlika u spolovima mora biti izražena.

VAŽNE PROPORCIJE:

Pravokutno tijelo; dužina tijela nešto duža od visine mjerene u grebenu Visina lakta: iznosi 50 % visine grebena Duljina lubanje nešto duža nego duljina gubice

 

PONAŠANJE/TEMPERAMENT:

Lako se obučava za lov. Njegova konstitucija omogućuje da se koristi u lovu po svim vremenskim prilikama, a prilagođen je za lov po oštrom kamenitom kao i planinskom terenu. Glas srednje visine, često dubljih tonova. Miran, staloženog temperamenta, izraz ozbiljan. Vrlo privržen svom gospodaru.

 

GLAVA:

Glava u proporciji s tijelom psa. Glava blago divergentnih linija.

LUBANJSKI DIO:

Lubanja: nešto duža od gubice, najšira između uški, sljepoočni dio zaobljen. Potiljna kost i središnja lubanjska brazda dobro izražene. Lubanja prekrivena pramenovima mekših i duljih dlaka.

Stop: srednje izražen.

Njuška: se ne smije “izdizati” ili “spuštati” u odnosu na liniju nosnog hrpta, nosnice su dobro otvorene. Cijela njuška i unutrašnjost nosnica moraju biti crno ili smeđe pigmentirane. Djelomična nepigmentiranost njuške može se tolerirati (njuška djelimično ružičaste boje), ali nije poželjna.

Gubica: snažna, nešto kraća od lubanje, pravokutna, blago se sužava od stopa prema njušci, ali nije šiljasta, obrasla gustim brkovima i bradom. Nosni hrbat je ravan.

Usnice: srednje debele, priliježu uz vilice, usni kut nije vidljiv. Rub usnica neprekinuto pigmentiran u skladu s bojom njuške.

Djelomična nepigmentiranost ruba usnica može se tolerirati (rub usnica djelimično ružičaste boje), ali nije poželjno.

 

VILICE/ZUBALO:

Vilice snažne, dobro razvijene, a zubi bijeli i pravilno raspoređeni u vilice. Zubalo škarastog zagriza. Sjekutići su okomito usađeni u vilice. Poželjno je kompletno zubalo (42 zuba prema zubnoj formuli). Nedostatak pretkutnjaka P1 i kutnjaka M3 se ne uzima u obzir. Nedostatak ostalih zubiju je nepoželjan.

Obrazi: Žvačni mišići i jagodične kosti su izraženi, ali ne pretjerano.

 

OČI:

Srednje veličine, međusobno umjereno razmaknute, semifrontalno usađene (kut 10-15° u odnosu na horizontalu), ovalnog oblika. Boja oka tamnosmeđa, pogled ozbiljan. Očni kapci ne smiju biti opušteni, niti uvrnuti unutra ili izvrnuti prema van. Rubovi očnih kapaka moraju biti neprekinuto obrubljeni linijom čija boja je u skladu s bojom njuške. Djelomična nepigmentiranost rubova očnih kapaka može se tolerirati (rubovi očnih kapaka djelimično ružičaste boje), ali nije poželjna. Obrve dlakave, obrasle dugom i oštrom dlakom.

 

UŠKE:

Viseće, nasađene u visini očiju. Uška ima oblik trokuta sa zaobljenim vrhom, srednje dužine, po dužini moraju dopirati do spoja usnica. Uške ne smiju imati nabore, ili biti uvijeno ili odstojeće nošene. Obrasle su kraćom dlakom. VRAT: Snažan, mišićav, usađen pod kutem od 45° na horizontalu. Prema glavi se sužava. Koža na vratu napeta, bez podvoljka ili jače izraženog nabora.

 

TIJELO:

Mora biti snažno, ali harmonično razvijeno. Greben: dobro izražen. Leđa: snažna, mišićava, ravna.

Slabine: umjereno duge, široke, mišićave, čvrste, dobro povezane sa sapima.

Sapi: mišićave, snažne, široke, nagnute pod kutem od 25-30° na horizontalu. Visina sapi nešto niža od visine grebena.

Grudi: duboke, prostrane ne preširoke ili bačvaste. Grudni koš mora dopirati do laktova. Rebra su dobro zasvođena, blago zaobljena. Donja linija tijela: blago se uzdiže počev od grudne kosti prema preponama, trbuh je blago usukan (“pribrani trbuh”).

 

REP:

Usađen u nastavku linije sapi. U korijenu jak i postepeno se sužava prema vrhu, dugačak do skočnog zgloba ili nešto duži. Nošen “sabljasto”, ispod leđne linije, dobro odlakan. Tolerira se nešto više nošen rep kada je pas uzbuđen (u afektu), ali ne nošen uvijeno iznad leđa ili podvijen pod tijelo. Rep dobro odlakan. Na donjoj strani repa dlaka je nešto duža.

 

NOGE:

PREDNJE NOGE:

Općenito: noge moraju biti proporcionalne s tijelom, pravilnih kuteva.

Ramena: srednje dužine, mišićava. Rameni kut iznosi 115-120°.

Laktovi: dobro priljubljeni uz tijelo.

Podlaktica: kosti nogu su snažne, oble forme, sa snažnom muskulaturom. Paralelne gledano sprijeda. Šaplje : kratko i elastično.

Došaplje : elastično, blago nagnuto prema tlu.

Prednje šape: ovalne, pribranih prstiju, snažnih noktiju i mekuši.

 

STRAŽNJE NOGE:

Općenito: snažne, elastične u pokretu.

Bedra: snažna, široka i mišićava.

Potkoljenica: u odnosu na horizontalu čini kut oko 40°.

Skočni zglob: snažan i čvrst. Kut skočnog zgloba je oko 130°.

Došaplje : gotovo okomito na tlo, čvrsto i elastično.

Straznje Šape: ovalne, pribranih prstiju, snažnih noktiju i mekuši.

 

KRETANJE:

Iskorak dugačak sa snažnim potiskom. Kretanje mora biti skladno, ne smije se odvijati u trzaju, pri kretnji leđa moraju biti što mirnija, a noge se ne smiju križati.

 

KOŽA:

Koža elastična, srednje debela, priljubljena uz tijelo, bez kožnih nabora i ružičaste je boje. Često se po koži javlja tamniji točkasti pigment najčešće sivkasto crne boje (katkada smeđkaste boje), koji se vidi kroz bijeli dlačni pokrov, što je dozvoljeno.

 

Dlaka:

Pokrovna dlaka je oštra, tvrda, blago valovita, bez sjaja (mat boja), dugačka izmedju 5-8 cm, treba biti odstojeća (ne smije prilijegati uz tijelo). Dlaka ne smije biti kovrčava i ne smije stvarati uvojke. Dlaka na gubici formira bradu i brkove, a iznad očiju izražene obrve, gdje je dlaka nešto mekša nego na tijelu. Na uškama dlaka je kraća i ravnija. Ispod pokrovne dlake nalazi se kraća gusta podlaka koja priliježe uz tijelo, zimi jače izražena.

 

BOJA:

Osnovna boja dlake je snježno-bijela s narančastim oznakama po glavi i tijelu. Narančaste oznake mogu biti svih nijansi, ali međusobno moraju biti ujednačene. Ukupna površina narančastih oznaka ne smije prelaziti jednu trećinu ukupne površine tijela psa. Na glavi se oznake nalaze preko uški, lubanje, te na gubici, ali glava ne smije biti potpuno narančasto obojena. Poželjno je da su oznake simetrično raspoređene po glavi. Oznake na tijelu mogu biti bilo gdje, najčešće na leđima, grudnom košu i oko korjena repa. Oznake se pojavljuju kao vece ili manje fleke, koje moraju biti obrubljene s jasnim prijelazom narančaste boje u odnosu na osnovnu snježnobijelu boju. Točkice, ako se javljaju (“probijaju”) kroz snježno-bijelu osnovu, pa djeluje kao da je pas “pošprican” obično se nalaze na uškama (“cekinaste uške”).

 

VISINA:

Visina grebena:
mužjak: 50 – 54 cm
ženka: 48 – 52 cm
Dozvoljena tolerancija visine grebena za mužjake i ženke +/- 3 cm za primjerke odličnog tipa i građe bez kažnjavanja!

 

GREŠKE:

Svako odstupanje od naprijed navedenog mora se smatrati greškom, čije vrednovanje treba stajati u točnom omjeru prema odstupanju koje bi moglo utjecati na zdravlje i dobrobit psa kao i na sposobnost obavljanja radnji koje su tipične za pasminu.

 

DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE:

 • Agresivan ili plašljiv pas;
 • Psi koji značajno pokazuju fizičku abnormalnost ili smetnje u ponašanju moraju biti diskvalificirani;
 • Konvergentne linije glave;
 • Gubica duža od lubanje;
 • Konkavni ili konveksni nosni hrbat;
 • Predgriz ili podgriz, križno zubalo;
 • Plavo oko;
 • Potpuna depigmentacija njuške, vjeđa ili usnica sluzokoža;
 • Dužina tijela manja od visine grebena;
 • Prekratke noge u odnosu na visinu psa, pas u tipu psa jazavčara;
 • Prstenasto nošen rep i rep zakrenut u stranu;
 • Dlaka na tijelu duža od 12 cm;
 • Dlaka na tijelu kraca od 3 cm;
 • Mekana, jako valovita, kovrčava ili upredena dlaka;
 • Crvena, kestenjasta, limun ili bilo koja druga boja oznaka koju ne propisuje standard;
 • Javljanje treće boje po tijelu;
 • Primjerci izvan dozvoljenih granica i tolerancija visine grebena;

 

N.B.

 • Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa koji su potpuno spušteni u skrotum.
 • Samo funkcionalne i klinicki zdrave pse koji su tipicni za pasminu treba koristiti u uzgoju.