ISTARSKI GONIČ KRATKE DLAKE

 

FCI-Standard
N° 151 / 29 / 05 / 2015

ISTARSKI KRATKODLAKI GONIČ

PRIJEVOD: Christina Bailey
Originalna verzija: (D). korigiran od strane gdje: Renée Sporre-Willes.
Zemlja porijekla: Hrvatska
Datum usvajanja standarda: 03.11.2014.

 

UPOTREBA:

Ustrajan gonič, osobito za lov zeca, lisice, divlje svinje, a može se koristiti i kao krvosljednik. FCI-Klasifikacija: Skupina 6. GONIČI I SRODNE PASMINE Sekcija 1. Goniči 1.2. Goniči srednjeg rasta/s radnim ispitom

 

KRATAK POVIJESNI PREGLED:

Pasmina potječe od stare forme “istočno jadranskog bijelog goniča s oznakama”. Najstariji dokazi potječu iz razdoblja između 1327. i 1348. godine, a nalaze se u klaustoru Franjevačkog samostana u Dubrovniku, gdje postoji kapitel s 4 psa koji prikazuju ovu staru formu goniča. Pored toga u kapeli na groblju kraj mjesta Beram (Istra), na slici “Poklonstvo triju kraljeva” iz 1474. godine naslikan je istarski kratkodlaki gonič. Slijedi prikaz na oltarnoj pali “Gospa od Milosrđa” u crkvi sv. Franje u Zadru iz 1476. godine gdje je u donjem lijevom uglu naslikan predak današnjeg istarskog goniča, koji je ranije bio i trobojno obojen. Opis ovog goniča nalazi se u manuskriptu đakovačkog biskupa Petra Bakića iz 1719. godine gdje je zapisano da je uzgoj istarskih goniča poznat u Hrvatskoj prije 14. stoljeća. Prvi standard istarskog kratkodlakog goniča objavio je FCI 02.04.1955.

OPĆI IZGLED:

Pas plemenitog izgleda, brakoidne građe, srednje veličine, vitkog elegantnog tijela, bez grubosti, skladnih pokreta, kratke fine dlake, snježno-bijele boje s narančastim oznakama po glavi i tijelu. Razlika u spolovima mora biti izražena.

 

VAŽNE PROPORCIJE:

Pravokutno tijelo; dužina tijela nešto duža od visine mjerene u grebenu Visina lakta: iznosi 50 % visine grebena Duljina lubanje nešto duža nego duljina gubice

 

PONAŠANJE/TEMPERAMENT:

Za lov se lako obučava, a zbog svojih odličnih lovnih osobina omiljen je kod lovaca. Izuzetno je pogodan za lov na oštrom kamenitom (krškom) terenu, ali i na svim drugim lovnim terenima. Glas je jak i zvonak. Dobroćudan, blag, poslušan, nije plašljiv niti agresivan, temperament živahan. Vrlo je privržen svom gospodaru. Rezerviran prema nepoznatim osobama.

 

GLAVA:

U proporciji s tijelom psa, elegantnog izduženog oblika. Glava blago divergentnih linija.

 

LUBANJSKI DIO:

Lubanja: nešto duža od gubice, najšira između uški, sljepoočni dio zaobljen. Potiljna kost blago naznačena, a središnja lubanjska brazda srednje izražena. Stop: blago izražen.

 

PREDIO LICA:

Njuška: se ne smije “izdizati” ili “spuštati” u odnosu na liniju nosnog hrpta, a nosnice su dobro otvorene. Cijela njuška i unutrašnjost nosnice moraju biti crno ili smeđe pigmentirani. Djelomična nepigmentiranost njuške se može tolerirati (njuška djelimično ružičaste boje), ali nije poželjna.

Gubica: snažna, nešto kraća od lubanje, postepeno se sužava od stopa prema njuški, ali nije preuska ili šiljasta. Nosni hrbat je ravan.

Usnice: tanke, zategnute, priliježu uz vilice. Usni kut nije vidljiv. Rub usnica neprekinuto pigmentiran u skladu s bojom njuške. Djelomična nepigmentiranost ruba usnica se može tolerirati (rub usnica djelomično ružičaste boje), ali nije poželjna.

 

VILICE/ZUBALO:

Vilice snažne, dobro razvijene, a zubi bijeli i pravilno raspoređeni u vilice.

Zubalo škarastog zagriza. Sjekutići su okomito usađeni u vilice. Poželjno je kompletno zubalo (42 zuba prema zubnoj formuli).

Nedostatak pretkutnjaka P1 i kutnjaka M3 se ne uzima u obzir. Nedostatak ostalih zubiju je nepoželjan.

Obrazi: Žvačni mišići i jagodične kosti ne smiju biti izraženi.

 

OČI:

Srednje veličine, međusobno umjereno razmaknute, semifrontalno usađene (kut 10-15° u odnosu na horizontalu), ovalnog oblika. Boja oka tamnosmeđa, a pogled inteligentan. Očni kapci ne smiju biti opušteni, niti uvrnuti unutra ili izvrnuti prema van. Rubovi očnih kapaka moraju biti neprekinuto obrubljeni linijom čija boja je u skladu s bojom njuške. Djelomična nepigmentiranost rubova očnih kapaka može se tolerirati (rubovi očnih kapaka djelimično ružičaste boje), ali nije poželjna.

 

UŠKE:

Viseće, priljubljene uz glavu tako da prednji rub uške dotiče lubanju, nasađene u visini očiju. Uška ima oblik jednakokračnog trokuta sa zaobljenim vrhom, srednje dužine, mora dopirati do spoja usnica. Uške su “tanke”. One ne smiju imati nabore ili biti uvijeno ili odstojeće nošene. Obrasle su kratkom dlakom.

 

VRAT:

Snažan, mišičav, usađen pod kutem od 45° na horizontalu. Prema glavi se sužava. Koža na vratu napeta, bez podvoljka ili jače izraženog nabora.

 

TIJELO:

Mora biti snažno, ali harmonično razvijeno.

Greben: dobro izražen.

Leđa: snažna, mišićava, ravna. Slabine: umjereno duge, široke, mišićave, čvrste, dobro povezane sa sapima.

Sapi: mišićave, snažne, široke, nagnute pod kutem od 25-30° na horizontalu. Visina sapi nešto niža od visine grebena.

Grudi: duboke, prostrane, ne preširoke ili bačvaste.

Grudni koš mora dopirati do laktova.

Rebra su dobro zasvođena.

Donja linija tijela: blago se uzdiže počev od grudne kosti prema preponama, trbuh je blago usukan (“pribran trbuh”).

 

REP:

Usađen u nastavku linije sapi. U korijenu jak i postepeno se sužava prema vrhu, dugačak do skočnog zgloba ili nešto duži. Nošen “sabljasto”, ispod leđne linije. Tolerira se nešto više nošen rep kada je pas uzbuđen (u afektu), ali ne nošen uvijeno iznad leđa ili podvijen pod tijelom. Na donjoj strani repa katkada se zna javiti lagano izražena duža dlaka (“mala četkica”) što nije najpoželjnije.

 

NOGE:

PREDNJE NOGE:

Općenito: noge moraju biti proporcionalne s tijelom, pravilnih kuteva.

Ramena: srednje dužine, mišićava. Rameni kut iznosi 115-120°. Laktovi: dobro priljubljeni uz tijelo.

Podlaktica: Kosti nogu snažne, oble forme, nikada masivne, sa snažnom muskulaturom. Paralelne gledano sprijeda. Šaplje : kratko i elastično.

Došaplje : elastično, blago nagnuto prema tlu.

Prednje Šape: ovalne, pribranih prstiju, snažnih noktiju i mekuši.

 

STRAŽNJE NOGE:

Općenito: snažne, elastične u pokretu.

Bedra: snažna i mišićava.

Potkoljenica: u odnosu na horizontalu čini kut oko 40°.

Skočni zglob: snažan i čvrst. Kut skočnog zgloba je oko 130°.

Došaplje: gotovo okomito na tlo, čvrsto i elastično.

Straznje Šape: ovalne, pribranih prstiju, snažnih noktiju i mekuši.

 

KRETANJE:

Iskorak dugačak sa snažnim potiskom. Kretanje mora biti skladno, ne smije se odvijati u trzaju, pri kretnji leđa moraju biti što mirnija, a noge se ne smiju križati.

 

KOŽA:

Koža elastična, tanka, bez nabora, ružičaste boje. Na glavi nema kožnih nabora. Često se po koži javlja tamniji točkasti pigment, najčešće sivkastocrne boje (katkada smeđkaste boje), koji se vidi kroz bijeli dlačni pokrov, što je dozvoljeno.

 

Dlaka:

mora biti tvrda, gusta, sjajna, prilegnuta uz tijelo. Dužina joj iznosi između 1-2 cm. Katkada je dlaka nešto dulja na stražnjoj strani bedara i na donjoj strani repa, što se tolerira, ali nije poželjno.

 

BOJA:

Osnovna boja dlake je snježno-bijela s narančastim oznakama po glavi i tijelu. Narančaste oznake mogu biti svih nijansi, ali međusobno moraju biti ujednačene. Ukupna površina narančastih oznaka ne smije prelaziti jednu trećinu ukupne površine tijela psa. Na glavi se oznake nalaze preko uški, lubanje, te na gubici, ali glava ne smije biti potpuno narančasto obojena. Poželjno je da su oznake simetrično raspoređene po glavi. Oznake na tijelu mogu biti bilo gdje, najčešće na leđima, grudnom košu i oko korijena repa. Oznake se pojavljuju kao veće ili manje fleke, koje moraju biti obrubljene s jasnim prijelazom narančaste boje u odnosu na osnovnu snježno-bijelu boju. Točkice, ako se javljaju (“probijaju”) kroz snježno-bijelu osnovu, pa djeluje kao da je pas “pošprican” obično se nalaze na uškama (“cekinaste uške”).

 

VISINA:

Visina grebena:
mužjak: 49 – 53 cm
ženka: 47 – 51 cm
Dozvoljena tolerancija visine grebena za mužjake i ženke +/- 3 cm za primjerke odličnog tipa i građe bez kažnjavanja!

 

GREŠKE:

Svako odstupanje od naprijed navedenog mora se smatrati greškom, čije vrednovanje treba stajati u točnom omjeru prema odstupanju koje bi moglo utjecati na zdravlje i dobrobit psa kao i na sposobnost obavljanja radnji koje su tipične za pasminu.

 

DISKAVLIFIKACIJSKE GREŠKE:

 • Agresivan ili plašljiv pas;
 • Psi koji značajno pokazuju fizičku abnormalnost ili smetnje u ponašanju moraju biti diskvalificirani;
 • Konvergentne linije glave;
 • Gubica duža od lubanje;
 • Jako kratka gubica;
 • Konkavni ili konveksni nosni hrbat;
 • Predgriz ili podgriz, križno zubalo;
 • Plavo oko;
 • Potpuna depigmentacija njuške, vjeđa ili usnica sluzokoža;
 • Dužina tijela manja od visine grebena;
 • Prekratke noge u odnosu na visinu psa, pas u tipu psa jazavčara ;
 • Prstenasto nošen rep i rep zakrenut u stranu;
 • Dlaka na tijelu duža od 2,5 cm;
 • Crvena, kestenjasta, limun ili bilo koja druga boja oznaka koju ne propisuje standard;
 • Javljanje treće boje po tijelu;
 • Primjerci izvan dozvoljenih granica i tolerancija visine grebena;

 

N.B.

 • Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa koji su potpuno spušteni u skrotum.
 • Samo funkcionalne i klinički zdrave pse koji su tipični za pasminu treba koristiti u uzgoju.