đŸ‡­đŸ‡· DUDU – NAJLJEPĆ I PAS EUROPE

EUROPSKA IZLOĆœBA PASA
WARSZAWA – POLJSKA, 11.-14.10.2018.

 

HRVATSKA AUTOHTONA PASMINA,
PASMINA HRVATSKOG UZGAJIVAČA I VLASNIKA
DALMINO VOODOO VISION – DUDU
NAJLJEPĆ I PAS EUROPE


Riječ dvije o Ćœeljki:

Kada se netko preko 25 godina bavi nekim hobijem, reći ćemo; on zaista voli taj hobi. Ali kad netko kroz sve te godine utroĆĄi najmanje 6 sati dnevno na taj svoj hobi, onda će na sebe sigurno svratiti pozornost onih koji ga poznaju. Ćœeljka Halper DraĆŸić ima sasvim običan hobi koji je prerastao u ljubav nad ljubavima, hobi joj je kinologija, a zaljubljena je u dalmatinske pse. Priča o ljubavi počela je davno, joĆĄ 1991. kad je u njen ĆŸivot uĆĄao prvi dalmatinski pas. Od tada do danas, opčinjena njima, Ćœeljka je izrasla u uzgajača ove pasmine koju poĆĄtuju i priznaju kinolozi ĆĄirom svijeta. Njenu uzgajačnicu pod imenom Dalmino znaju svi ozbiljni uzgajači dalmatinskih pasa, a psi koje je uzgojila, raĆĄireni diljem svijeta, osvajaju brojne izloĆŸbene nagrade. U svojoj uzgajačnici uvijek je znala zadrĆŸati vrhunske primjerke s kojima je mogla uvijek iznova kinoloĆĄkom svijetu pokazivati kako napreduje i kako je joĆĄ uvijek u vrhu. Jedni ju, takvu kakva jest, vole i poĆĄtuju. Drugi ju, kako to uvijek bude, kritiziraju i bagateliziraju. Ali, svi ju znaju, kao i njene pse.

 


NeĆĄto o pobjedniku:

Du-Du je nadimak psa Dalmino Voodoo Vision, gotovo devet godina starog muĆŸjaka, koji je ove godine sudjelovao na Europskoj izloĆŸbi pasa u VarĆĄavi od 11. do 14. listopada. Bio je prijavljen u razred veterana. Ovaj razred automatski označava starost psa i činjenicu da je u dobi kad viĆĄe ne moĆŸe zasvirati prvu violinu. Da, mnogi su takvi, ali neki ipak nisu, a nije ni Du-Du. Da ne duljimo previĆĄe i pričamo neĆĄto ĆĄto već svi znaju, Du-Du je između gotovo 100 dalmatinskih pasa izabran za najljepĆĄeg psa pasmine i tako iza sebe ostavio sve malce, mladce i nadobudne. Potomak joĆĄ jednog Ćœeljkinog super psa, Dalmino Falcon Firea iza svojih leđa je ostavio brojne koji su se nadali i stao na čarobni tron Best of Breed (najljepĆĄi pas pasmine) dalmatinskih pasa Europske izloĆŸbe. Nakon toga je, kao od ĆĄale, osvojio naslov najljepĆĄeg psa grupe goniča i tako osigurao ulazak među 10 najljepĆĄih pasa izloĆŸbe. U zavrĆĄnici izloĆŸbe natjecao se za najljepĆĄeg veterana izloĆŸbe i osvojio veteranski Best in Show. Čudesno, savrĆĄeno za zavrĆĄetak karijere, takav naslov za oproĆĄtaj. A onda je doĆĄlo finale i trenutak kada će biti proglaĆĄen najljepĆĄi pas Europske izloĆŸbe. Du-Du je stajao s ostalim ljepotanima i čekao odluku suca koji je već proglasio četvrto, treće i drugoplasiranog psa. Iơčekivanje je bilo neopisivo dok se čekala odluka koji je pas pobijedio 15.500 pasa koliko ih je bilo na ovoj izloĆŸbi. Pobjedu je odnio Du-Du, veteran sa razigranoơću ĆĄteneta i srcem lava.

 


Riječ kinologije:

Pobjeda dalmatinskog psa Dalmino Voodoo Vision Ćœeljke Halper DraĆŸić iz Zagreba na Europskoj izloĆŸbi pasa u Poljskoj sobom je u Hrvatsku donijela viĆĄestruke vrijednosti. Pobjeda hrvatskog psa vrhunski je uspjeh, pogotovo kada iza tog psa stoji hrvatski uzgajač i rodoslovlje izdano od Hrvatskog kinoloĆĄkog saveza. Posebno je vaĆŸna činjenica da je dalmatinski pas hrvatska pasmina i da smo upravo s njom stali na najviĆĄi vrh ovogodiĆĄnje europske izloĆŸbene sezone. Vlasnici najuspjeĆĄnijih primjeraka autohtonih pasmina, članovi Hrvatskog kinoloĆĄkog saveza sudjelovali su na izloĆŸbi u VarĆĄavi i u Hrvatsku donijeli brojne naslove europskih prvakinja i prvaka, ali  Dalmino Voodoo Vision svojim nastupom i uspjehom trajno se upisao u hrvatsku kinoloĆĄku povijest.